Hvordan bruke Instagram: Innføring & Tips

Instagram er det perfekte sosiale nettverket for å dele og vise bilder og videoer, nesten som et stort felles fotoalbum. Du kan finne bilder på de fleste emner, og du kan legge til dine egne i samlingen ved å merke dem med søkeord. Dermed er det kjekt å vite hvordan bruke Instagram.

Med mer enn 909 millioner vanlige folk, kjendiser, selskaper og organisasjoner som allerede er en del av samfunnet, så har Instagram noe å tilby alle. Du kan også kommunisere privat med en liten gruppe venner.

Her er hva du trenger å vite om hvordan bruke Instagram for å komme i gang, samt noen begreper som kan være nyttige å kjenne til innenfor Instragram samfunnet.

Hvordan bruke Instagram: Terminologi

Brukernavn
Brukernavnet er det som gjør at mennesker kan finne deg på Instagram. Navnet du velger skrives inn etter @-symbolet og kan inneholde tall, bokstaver, punktum og understreking. Brukernavnet du velger vises på alle bilder eller videoer du poster og på toppen av profilen din. Brukernavnet vises etter den siste skråstreken av nettadressen og dette utgjør din unike Instagram-adresse. Vårt Instagram brukernavn er f.eks @cloneowup.co og våre online-profiler finner du på www.instagram.com/cloneowup.co.Instagram logo with fitting colors for background - Hvordan bruke Instagram

Profil

Din Instagram-profil er stedet du forteller folk hvem du er og hvor du velger hva du ønsker å legge ut av bilder, video og content generelt. Når du klikker på alternativet “Rediger profilen”, kan du legge til navnet ditt som en overskrift på bioen din, her kan du også skrive det du ønsker å fortelle om deg selv. Du kan legge en kobling til en annen nettside på sosiale medier, som profilen din på Twitter eller Facebook. Du kan legge til et bilde på toppen av profilen din, og dette vil også vises på toppen av innleggene dine og på alle kommentarer du poster.

Du finner profilen din ved å velge personkategorien nederst til høyre i hovedskjermbildet. På profilsiden din vil du finne alle bilder og videoer du har delt, et kart med oversikt over innleggene dine basert på plassering, og alle bilder som andre har tagget deg på (kalt “Bilder av deg“).

Offentlig

Personverninnstillinger betyr at alle kan se innleggene dine, bilder som folk har tagget deg i og bildekartet ditt, selv om de ikke følger deg.

Privat konto

Når du aktiverer innstillingen privat konto, så kan personer som ikke følger deg fremdeles finne deg og se profilen din (bio og brukernavn), men de vil ikke ha tilgang til innleggene dine, bildekart eller bilder av deg.

Innlegg

Innlegg er bilder og videoer du deler på Instagram. Når du ønsker å poste et innlegg, så velger du kamerakategorien og velger et bilde eller video fra bildebiblioteket på mobilen, eller du kan ta et med appen. Så kan du redigere bildet og legge på filtre hvis du ønsker. Deretter kan du legge til en bildeteks,t og så er det bare å dele i vei.

Hashtag

Hashtags brukes til å finne og gi kontekst til innlegget ditt eller kommentarene dine. Hvis du for eksempel har delt et innlegg om kameraer, kan du bruke hashtag #kamera eller #teknologi. Hashtags hjelper andre brukere med å finne innleggene dine når de søker på Instagram. Du kan finne innlegg med hashtag ved å søke i Explore-feltet eller ved å klikke på en hashtag i teksten i et innlegg.

Tagging

Dette begrepet har to betydninger. Det første relaterer til når du legger ut et bilde av noen, eller at de var tilstede når bildet ble tatt. Du kan velge “tag people”- innstillingen for å gjøre dette.

Den andre betydningen av tagging er når du kommenterer et bilde eller video og ønsker å nå ut til en eller flere brukere direkte. Dette gjør du ved å skrive kommentaren din og deretter @ sammen med brukernavnet deres.

Direkte innlegg

Instagram Direct lar deg sende bilder eller videoer privat opp til 15 personer. På startskjermbildet i øverste høyre hjørne finnes det et innboks-symbol. Når du klikker på dette symbolet, vil du få en oversikt over direkte innlegg du har sendt eller mottatt. Du kan gå tilbake til en direkte post når som helst med mindre avsenderen sletter det. For å sende en ny direkte post, trykk på plusstegnet øverst i høyre hjørne eller velg kamera-kategorien og gå til direkte innstilling etter at du har valgt bildet.

Utforske

På Explore-kategorien, som gjenkjennes ved et forstørrelsesglass, kan du se anbefalte eller populære innlegg og kontoer. Når du bruker søk-funksjonen, så vil søkehistorikken vises, inkludert de hastaggene du bruker oftest. På Person-kategorien kan du søke etter andre brukere ved hjelp av brukernavn eller fullt navn. I tag-taben kan du søke etter innlegg med en bestemt hashtag. På Sted-fanen kan du søke etter innlegg postet på forskjellige steder. 

Følg

Når noen følger deg, så vil innleggene dine ble en del av deres nyhetsstrøm (hjem-fanen) Hvis du setter kontoen din til privat, så må personen sende deg en forespørsel om å følge deg, som du kan velge å akseptere eller avvise. Hvis noen følger deg, vil de ha mulighet til å se på “følger“-kategorien på deres aktivitetsfane hvilke innlegg du har likt eller kommentert på i det siste.

Nyhetsstrøm

Nyhetsstrøm består av de nyeste innleggene til brukerne du følger. Du ser din nyhetsstrøm hver gang du logger deg inn på Instagram.

Like

Du ser kanskje et innlegg fra en annen person som du liker, det kan være søtt, morsomt eller noe du er enig i —du kan vise det ved å like det. Dette gjør du ved å dobbelt-tappe på innlegget eller ved å tappe på hjertet under innlegget.

Blokkere

Hvis det er noen du ikke ønsker skal ha tilgang til bildene dine eller kontoen din, så kan du blokkere dem ved å gå til profilen deres og tappe på menyknappen (3 prikker) og velg deretter Blokker bruker.  

Aktivitetsstrøm

Denne kategorien vises om en snakkeboble med et hjerte inni. Aktivitetsstrøm består at to deler: Følger og Deg. I deg-delen vil du kunne finne ut om noen følger deg eller har sendt en forespørsel om å følge deg, tagget deg i et innlegg eller en kommentar, kommentert på innleggene dine eller likt innleggene dine. I følger- seksjonen vil du se de siste aktivitetene til brukerne du følger, inkludert bilder de har likt og andre brukere de følger.

Kommentar

For å kommentere på andre sine innlegg; trykk på taleboblen under innlegget, skriv kommentaren din og publiser den. Husk på at kommentarer ikke er anonyme, og folk kan rapportere kommentarer som upassende.

Live

Når du er klar til å starte å strømme, åpner du automatisk kamerafunksjonen ved å sveipe til høyre på strømmen din. I tillegg til “normal” og “boomerang” alternativer, så vil brukerne som har den nyeste oppdateringen kunne se tillegg som en “Start Live Video”-knapp som finnes nederst på skjermen.

Velg “Starte Live Video”-knappen for å starte din video i sanntid. Mens du strømmer så vil du kunne se hvor mange brukere som ser strømmen din, samt kommentarer, spørsmål eller likes samtidig med at videoen din genereres. Hvis du vil at alle seerne skal se en bestemt kommentar, så kan du feste den. Trenger ikke tilbakemelding? Du kan også deaktivere kommentarer helt. Videoen kan deles på inntil en time, og når du er ferdig, så forsvinner den for alltid.

Instagram historier

Brukere kan laste opp bak-kulissene-bilder og videoer til deres Instagram Story som vises i 24 timer før det forsvinner, uten å forstyrre din #aesthetic til Instagram-profilen din.

Hvordan komme i gang med Instagram

Det første du må gjøre er å laste ned gratisappen fra Apple App Store eller Google Play. Når du åpner appen, må du først registrere deg med e-posten din og opprette et brukernavn sammen med et sterkt passord.

Det er viktig å velge et brukernavn og profilbilde som representerer den du er, men du kan endre begge deler når som helst. Tenk på målgruppen, enten det er nære venner, potensielle klienter eller kunder; skriv noe som forteller dem hva de kan forvente i innleggene dine.

Følg kontoer som ligner på din egen, samt venner og familie for å koble deg til andre og få følgere. Hvis du ønsker å følge en kjendis, men du er usikker på om den kontoen du har kommet over er den offisielle kontoen, så se etter et blått symbol for bekreftelse ved siden av navnet deres i bioen. Hvis det ikke finnes noe slikt symbol, så kan det være at kontoen ikke finnes enda eller at den er opprettet av en fan.

Skap en interessant konto

Velg ting som er smigrende, interessante og relevant når du starter å poste. Du kan redigere bilder og videoer i appen før du legger dem ut ved bruk av Instagrams filtre og verktøy som er lette å bruke. Du kan bruke disse for å virkelig løfte bildene og videoene dine. Legg gjerne til en bildetekst og et par hashtags knyttet til kontoen og innleggene dine slik at andre får muligheten til å se bildene og videoene dine.

Nå burde du ha nok kunnskap for hvordan bruke Instagram til å komme igang. Så kom deg ut, ta bilder, last dem opp og følg andre spennende kontoer for å oppleve alle gledene Instagram har å tilby. Les gjerne også taktikker for å vokse på Instagram.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *